vrijdag 9 november 2012

Maak kennis met Desoxyribonucleïnezuur


Het is niet moeilijk blogonderwerpen te vinden als je voor de klas staat… Zo zou ik deze week kunnen schrijven over giechelende puberjongens die zich verspreken (BH in plaats van pH en homofoob in plaats van hydrofoob) of over mijn les over groei en groeistoornissen in de pubertijd (waarbij het woord pygmeepuber ontstond)… Maar er zijn zoveel andere leuke momenten...

In één van de eerste lessen was Rik tijdens de les een Kindersurprise-ei aan het eten. Snoepen in de klas is verboden, dus ik gaf hem de opdracht het weg te stoppen. Niet veel later zat hij de verrassing, een Looney Tunes figuurtje dat uit ‘per ongeluk’ toch uit het ei was gekropen, in elkaar te zetten. Ik was nogal geïrriteerd en vond dat hij veel te veel was afgeleid tijdens mijn lastige les over DNA. Ik heb het figuurtje afgepakt en voorop mijn bureau gezet. Aan het einde van de les nam Rik Woody Woodpecker weer mee.

Tot mijn grote verbazing was Mr. Woodpecker er de les daarna weer bij. Pontificaal voor mijn neus op tafel bij Rik. Ik keek met grote ogen van verbazing naar Rik en hij keek vervolgens met een grote glimlach terug en vroeg: ”Mag desoxyribonucleïnezuur er komende lessen ook bij zijn?” [Ho… wacht… hij weet de volledige naam van DNA correct uit te spreken…] “Ok, maar zorg er voor dat straks de hele klas weet hoe hij heet.” De hele periode heeft desoxyribonucleïnezuur bij mij op het bureau gestaan en het zorgde er voor dat uiteindelijk iedereen uit vwo4 wist waar de afkorting DNA voor stond.

Na de herfstvakantie was DNA verdwenen. Uit mijn lessen en ook van mijn bureau. [Fijn. Dan krijgen we daar geen gezeur meer over...] Ik vroeg Rik: “Weet jij waar DNA is? Ik ben hem kwijt…” Rik: ”Ja mevrouw, hij zit weer in mijn tas.” [Ho… wacht… hij is er nog. Dat was niet de bedoeling… Laat ik dit dan maar omzetten in een mooi leermoment.] “Rik… zet maar weer op mijn bureau. Ik heb een nieuwe naam voor hem.” Ik richtte me tot de hele klas en zei: “Dames en heren, ik wil jullie graag voorstellen aan jullie nieuwe klasgenoot: Telo Meer.”

Ik heb nog nooit zoveel aandacht gehad aan het begin van de les. En... mijn vwo4 klas vergeet na deze les vast nooit meer wat een telomeer is.

2 opmerkingen: